Skandinaviska kända konstnärer

Skandinaviska kända konstnärer - Skandinaviska kända konstnärer

Det finns många kända skandinaviska konstnärer genom tiderna. En del känns igen som Skagenmålarna. I de nordiska länderna finns ett stort konstintresse, med många muséer som staten subventionerar. Därför är det antingen gratis eller billigt att gå in på dessa muséer och även på olika konstutställningar. Här nedan följer några av de mest kända skandinaviska konstnärerna under 1800–1900-talet.

Michael Ancher

Under 1871–1875 var Ancher elev vid Det Kongelige Danske Kunstakademi som ligger i Köpenhamn. Under 1871 tog han intryck av Julius Langes (konsthistoriker) råd om hur figurer skulle målas. Första gången han besökte Skagen var sommaren 1874 och året efter vistades han där under allt längre perioder. På Skagen där det finns vackra vyer skulle Matkassar som innehåller dansk mat vara gott att äta på stranden efter ett besök på utställningarna som finns på Skagen. Hans konstnärliga genombrott kom 1880 med målningen Vil han klare pynten? Under 1880 bosatte han sig även på Skagen, där han samma år gifte sig med Anna Ancher, de fick en dotter, Helga Ancher och flyttade 1884 in i Jomfru Melsens hus på Skagen. Huset byggdes med tiden ut och numera är det ett museum.

Anders Zorn

En av Sveriges främsta konstnär var Anders Zorn, och han blev även omtyckt internationellt. I USA anlitades han för att av måla porträtt av presidenter och annat kända personer. Sina första lektioner i teckning fick Zorn vid tolv årsåldern, och då upptäckte hans lärare att han hade talang. Zorn började 1875 studera vid Kungliga konstakademin i Stockholm, och efter att han en längre tid arbetat i trä, övergick han nu till att måla.