Nyheter inom konstvärlden

Nyheter inom konstvärlden - Nyheter inom konstvärlden

Eftersom Coronapandemin slagit hårt mot den svenska kulturen har Sveriges regeringen nu beslutat att ge 25 miljoner till Moderna Museet så de under 2021 kan köpa in svensk konst. Moderna Museet har i uppdrag att vårda, samla, bevara och visa modern, internationell och samtida konst nu och i framtiden. Här finns både historiska verk och konst från de konstnärer det talas om i dag i Sverige, och också de kändaste från alla världens hörn. Moderna Museet strävar efter att ha en bred samling av den främsta konsten, utan begränsningar av verkets material, storlek, komplexitet eller likartade hänseende.

Moderna Museets inköp 2021

Moderna Museets inköp 2021 - Nyheter inom konstvärlden

De inköp av konst som ska ske under 2021 är helt inriktade på svensk konst och på de konstnärer som lever i dag. Konstnärerna ska även vara huvudsakligt verksamma i Sverige, men också i Sápmi, och vad de har för nationalitet spelar ingen roll. Konst från svenskar som arbetar i andra länder köps också in. Har du tur kan du använda en rabattkod Partykungen – de har allt inom party och ska du till Moderna Museet en helg kan du också passa på att ha lite party på hotellrummet eller hos den du sover hos.

Göteborgs konstmuseum

Under mars 2021 ska Göteborgs konstmuseum ha en stor samling av självporträtt. När nu utställningen ska förnyas upptäcktes en ny målning på Kurt Schwitters självporträtt. Personalen på museet arbetar nu med att frilägga montaget så det förhoppningsvis kan ställas ut tillsammans med självporträttet. Kurt Schwitters (1887–1948), var en tysk allkonstnär som var som mest aktiv i början av 1900-talet. Han provade på flera olika konstformer, men blev aldrig uppskattad av nazisterna, dock valde de att ha med honom i utställningen Entartete Kunst 1937. Det kan vara orsaken till att han valde att använda baksidan av kollaget till sitt självporträtt.