Konstutställningar och evenemang i Stockholm 2021

Konstutställningar och evenemang i Stockholm 2021 - Konstutställningar och evenemang i Stockholm 2021

Under 2021 kommer det att finnas flera spännande konstutställningar och evenemang i Stockholm, trots Coronapandemin. Många museer och konstutställningar som håller öppet har begränsade öppettider och bara ett antal besökare har fått komma in åt gången. Det kommer ändå finnas vissa trevliga evenemang att besöka för alla konstälskare och här nedan kan du läsa om ett par av dem.

Boroutställning

Från och med 30 mars 2021 till och med 9 januari 2022 kommer Boro – nödens konst, att visas på Östasiatiska museet i Stockholm. I Japan ansågs länge Boro ha ett dåligt rykte som tydde på en skamfull påminnelse om att det funnits ett fattigt förflutet. När Boro-föremål kopierades av lyxmärken förändrades allt och nu ställs konsten ut på exklusiva gallerier. Borotextilier berättar historien om konsten med att få resurser, särskilt i norra Japan. Vintrarna är kalla och det fattiga folket har omsorgsfullt lagat jackor, filtar och täcken som är trasiga. Klädesplaggen och textilierna har omarbetats genom lager på lager-metoden av hemtillverkade hampatyger och tygtrasor, återvunnen tråd och utslitna klädesplagg. På utställningen medverkar även svenska designers som gjort sin egen tolkning av Boro, genom poesi, ljudkonst och mode.

Originella illustrationer av Olof Landström

På Åbergs museum kommer en utställning finnas till och med 26 september 2021 av författaren, animatören och illustrationen Olof Landström som känns igen som illustratör till många barnböcker som till exempel Bu och Bä, Benny och Pom och Bu. Han har också animerat de kända barnprogrammen Magister Flykt och Kalles Klätterträd. Olof Landström började redan på slutet av 1960-talet att illustrera flera barnböcker. Barnprogrammen Magister Flykt och Kalles Klätterträd animerade han på 1970–1980-talet. Landström har även illustrerat böckerna om grisen Benny, skrivna av Barbro Lindgren.