Det här är samtidskonst

Det här är samtidskonst - Det här är samtidskonst

Ordet samtidskonst beskriver den konst som görs i den tid du lever i. Konsten kan även kallas utvidgad konst, den härstammar från sent 1960-tal och fram till dagens konst på 2000-talet. Samtidskonst kan ibland också kallas för postmodern konst eller konst som avsiktligt motsätter sig eller befinner sig utanför modernismens grundprinciper. Fackuttrycket postmodern konst bör egentligen inte användas eftersom det går att referera konsten till en historisk epok, där det fanns ett speciellt sätt att se på skapande och konst. I dag används i stort sett endast ordet samtidskonst, på grund av att ordet innefattar en viss gestaltning. I slutet på 1960-talet blev konsten mer internationell och även mer personliga, och konsten fick då också mer plats medan andra sorters riktningar fått stiga tillbaka.

Konstepidemin i Göteborg

En av Sveriges mest intressanta konstateljéer kan vara Konstepidemin i Göteborg som i början av 2000-talet vara bortglömd, men när samtidskonsten började utvecklas igen under 2015 så kom successivt konstnärer dit och verksamheten började åter ta fart. Varje månad arrangerades det exempelvis uppträdanden på kvällarna.

Yoko Ono

Yoko Ono - Det här är samtidskonst

John Lennons fru, Yoko Ono, är en av världens mest erkända samtidskonstnär. Hennes instruktioner är väldigt enkla med poetiska yttranden där det på ett enkelt och tydligt sätt visar när det abstrakta möter betraktaren som inom sig ser en idé. På Moderna museet kan du se ett stort utplock av Yoko Onos verk. För att hinna med att se alla hennes konstverk och även andras, är en bra idé att låna pengar online och unna dig en riktigt skön helg i Stockholm. Yoko Ono har även gjort konstnärsboken Grapefruit och den var i fokus på Moderna museets utställning 2012. Boken gavs ut första gången 1964 och i den har Yoko Ono samlat sina instruction pieces, som fått stor betydelse för samtidskonsten.