Att köpa konst till en rättvis kostnad

Att köpa konst till en rättvis kostnad - Att köpa konst till en rättvis kostnad

De flesta lever nog med illusionen att konst är dyrt. Men behöver det verkligen vara så? Precis som med allt annat så är det efterfrågan som styr marknaden. Det är inte heller det lättaste att definiera vad som räknas som konst alla gånger. Det viktigaste är att du anpassar dig efter dina egna förutsättningar och din egen budget. Grundregeln är om det bara finns ett exemplar av något så kommer det genast bli mycket dyrare. Priset grundas också på vad konstnären  tror att en kund är beredd att betala för ett verk.

Anpassa dig efter din budget

Anpassa dig efter din budget - Att köpa konst till en rättvis kostnad

Det viktigaste när du ska köpa konst är att du väljer något som du verkligen tycker om. Det är trots allt du som ska titta på det varje dag. Om du inte har råd att betala hela summan på en gång går det ofta att köpa på avbetalning eller kredit. Då kan det också vara värt att kolla upp ditt bästa kreditkort innan köpet för att se om du har några förmåner. Sedan är det bara att slå till på den konst du har kollat upp.

Leta efter mindre kända konstnärer

Leta efter mindre kända konstnärer - Att köpa konst till en rättvis kostnad

Du behöver inte köpa ett verk från några av de största konstnärerna i branschen. Det finns flera artister och designers som gör fantastisk konst även om de inte är så omtalade. Chansen är då att du har ett verk som ingen annan har. Om du köper ett original innan konstnären är känd finns också möjligheten att det kommer öka i värde i framtiden. Du kanske upptäcker att du sitter på en guldgruva i framtiden.